image_intro_alt

Darmowe przejazdy PKP i PKS dla dzieci i młodzieży w okresie wakacyjnym - konferencja prasowa Młodej Lewicy

Relacja z konferncji prasowe Młodej Lewicy:

Darmowe przejazdy PKP i PKS dla dzieci i młodzieży w okresie wakacyjnym, to nowa propozycja Koalicyjnego Klubu Parlamentarnego Lewicy, którą przybliżyli dzisiaj członkowie radomskiej Młodej Lewicy.

Tytus Kacprzak
Członek Zarządu Mazowieckiej Nowej Lewicy
Koordynator Mazowieckiej Młodej Lewicy

W obecnych czasach wielu rodziców nie może pozwolić sobie na wysłanie dziecka na wyjazd, bo stanowi to za duże obciążenie dla budżetu domowego. Kiedy ceny za benzynę skaczą do góry komunikacja publiczna staje się naturalną odpowiedzią na te problemy. Stąd projekt Lewicy o wprowadzeniu darmowych przejazdów PKP i PKS dla dzieci i młodzieży do 26 roku życia w lipcu i w sierpniu. Wysokie ceny biletów są przeszkodą nie do przejścia. Dzieci i młodzież też chcą odpocząć a drożyzna spowodowana przez działania rządu ograniczy to sporej części spędzić je w przyjemności i spokoju. To rozwiązanie pozwoli około 7 milionom dzieci i młodzieży na cieszenie się wakacjami w normalny sposób, po raz pierwszy od 2 lat, kiedy pandemie mamy już za sobą.

Piotr Strzelec
Członek Zarządu Nowej Lewicy w Radomiu
Członek Młodej Lewicy

Rozpoczynające się wakacje nie będą dla polskich rodzin okresem spokoju i odpoczynku. Szacuję się, że nawet  połowa Polaków nie pojedzie na wakacje, druga połowa po podjęciu decyzji na wyjazd będzie musiała zmierzyć się z wyjątkowo wysokimi cenami, a to wszystko przez ufundowaną przez PiS drożyznę. Najbliższe wakacje będą najdroższymi od lat, już teraz widzimy na stacjach ceny przekraczające 8 zł za litr benzyny i oleju napędowego. Bilety dla 3 dzieci nad morze to koszt rzędu 360 zł, z rodzicami to już ponad 750. Koszt takiej podróży samochodem jest jeszcze wyższy. Polscy uczniowie, którzy od 2 lat nie mieli spokoju w szkole, nie mogą liczyć na beztroskie wakacje nad polskim morzem, część z nich nawet nie może spędzić wakacji na wsi u dziadków, ponieważ rodziców nie stać na bilety, lub po prostu brakuje do nich połączenia. Pomocną dłoń daje rodzinom Lewica, która złożyła projekt ustawy wprowadzającej darmowe bilety PKP i PKS dla dzieci i młodzieży w okresie wakacyjnym.

Radom, dnia 28 czerwca 2022r.

Przebieg konferencji obrazują załączone zdjęcia:[otrzymane zdjęcia - dzięki uprzejmości Redakcji "Co za Dzień" i własne ML]:

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!