Bydgoszcz. Sesja budżetowa Rady Miasta

Bydgoscy radni debatowali dziś nad przyjęciem budżetu dla miasta na rok 2024. Dyskutowali nad niełatwymi decyzjami, zawierającymi sposoby niwelowania błędów w finansowaniu samorządów przez rząd PiS, m.in. potrzebą wyemitowania obligacji na pokrycie kosztów trwających inwestycji. W projekcie uchwały Rady Miasta Bydgoszczy zabezpieczono środki finansowe na wykup obligacji w wysokości 237 mln zł w latach 2031-2040 i odsetki od długu w wysokości około 132 mln zł w latach 2024-2040.

Głos zabrał radny Zdzisław Tylicki – przewodniczący Klubu Radnych Nowej Lewicy:

" – Szanowna Pani Przewodnicząca, Wysoka Rado, Szanowny Panie Prezydencie,

w imieniu Klubu Radnych Nowej Lewicy dziękuję Panu Prezydentowi, Panu Skarbnikowi oraz wszystkim pracownikom Urzędu Miasta za trud poświęcony stworzeniu projektu budżetu naszego Miasta. Wysiłek tym większy, że pracowano w czasie wyjątkowo trudnym dla finansów naszego miasta, w okresie, gdy każdemu z nas poprzedni rząd, wyciągał pieniądze z kieszeni.

Kiedy „Polski Ład”, niczym egipska plaga, spadał na budżety polskich miast, Łukasz Schreiber zapowiadał: – Na „Polskim Ładzie” żaden samorząd nie tylko nie straci, ale zyska”. Na szczęście suweren zdecydował, że pan Schreiber będzie miał teraz więcej wolnego czasu. Liczę, że wolne godziny przeznaczy na lekcje matematyki. Może dotychczas operował liczbami rzymskimi, co przy dużych kwotach mogło powodować problemy?

Politycy Prawa i Sprawiedliwości wydają się być nieświadomi, że ich pomysły blokują rozwój Bydgoszczy. To przez „Polski Ład”, nawiasem mówiąc bardziej pasuje tutaj słowo „nieład”, którego rodowodu mechanizmu szukałbym raczej na Wschodzie, a nie nad Wisłą – większość naszych miejskich inwestycji w przyszłorocznym budżecie to tylko kontynuacje.

Drogie koleżanki i drodzy koledzy z klubu PiS, zwracam się do was w zastępstwie byłego, samozwańczego ministra ds. bydgoskich. Tego, co mówił wiele, ale nic nie zrobił.

Początkowo zastanawiałem się, czy kwota z tyloma zerami będzie dla was zrozumiała. Ale przez ostatnie 8 lat w waszej partii tyle osób utuczyło się na państwowych posadach, macie w swoich szeregach tylu milionerów, że duże pieniądze to już dla was norma. Czas się zmienia, a tzw. tłuste koty stracą niebawem swoje miski. Informuję więc was, że Bydgoszcz na „Polskim Ładzie” straci w 2024 roku 180 milionów złotych. Każdy bydgoszczanin miał 180 milionów powodów, żeby 15 października wystawić wam za to rachunek, i tak też się stało.

Takiej arogancji, buty wobec społeczeństwa i samouwielbienia, jakie fundował nam dotychczasowy rząd, daleko szukać we współczesnej Europie.

tylicki sesja3   tylicki sesja10

W budżecie Bydgoszczy na inwestycje w przyszłym roku przeznaczono 496 mln zł. Ale całość, oprócz 15 mln zł, wydamy na takie projekty, których realizacja już trwa. To skala demolki planów panów Schreibera, Wenderlicha i reszty im podobnych. Tylko do subwencji oświatowej miasto musi dołożyć aż 325 milionów złotych.

Szanowna Pani Przewodnicząca, Wysoka Rado,

miasto funkcjonuje w warunkach zdemolowanego systemu finansów samorządowych. Wśród zadań, na które czekają mieszkańcy, szczególnie ucieszą ich takie, jak nowe drogi rowerowe, utwardzenie dróg gruntowych czy rewitalizacja bulwarów nad Brdą. Nowością będzie basen rehabilitacyjny na Szwederowie, dostosowany do potrzeb osób z niepełnosprawnościami, rewitalizacja kolejnych odcinków bulwarów oraz budowa otwartego kąpieliska. Kolejny już raz powiększymy liczbę doświetlonych przejść dla pieszych, co poprawi bezpieczeństwo niechronionych uczestników ruchu, w tym również seniorów – na czym mi osobiście bardzo zależy. Planujemy również zakończenie wymiany tramwajów, zakończenie dużych inwestycji drogowych i wodno-kanalizacyjnych na głównych arteriach miasta, co poprawi warunki ruchu drogowego. Na funkcjonowanie miasta w 2024 roku przeznaczymy 3 mld zł.

W nowym budżecie istotne zmiany obejmują wzrost wydatków na transport publiczny – 267 mln zł, oświatę – 1 mld zł.
500 mln zł na wydatki majątkowe. Skoncentrujemy się głównie na projektach przygotowanych w poprzednich latach, kontynuując te, które już się rozpoczęły.

Bydgoszcz jest jak rozpędzony pociąg, z planowanymi inwestycjami, takimi jak m.in. przebudowa torowiska od Kazimierza Wielkiego do zajezdni tramwajowej, zajezdnia tramwajowa, utwardzenie ulic, rozbudowa dróg rowerowych, modernizacja całości oświetlenia miejskiego. Dążymy do termomodernizacji każdej szkoły, upiększenia placu Wolności i placu Kościeleckich, a także gruntownej modernizacji Teatru Polskiego wraz z wyposażeniem – to już się dzieje! Planujemy również budowę hali lekkoatletycznej na Zawiszy oraz budowę Centrum Pomocy dla Bezdomnych. W sercu Bydgoszczy wypięknieją m.in. bulwary i wyspa św. Barbary.

Szanowna Pani Przewodnicząca, Wysoka Rado,

Klub Radnych Nowej Lewicy po raz kolejny opowiada się za rozwojem Bydgoszczy i poprze projekt budżetu miasta na 2024 rok.

Dziękuję za uwagę.

PS do działaczy PiS – może tym razem, jeśli pomagać nie chcecie, to chociaż nam nie przeszkadzajcie!".

***

Rada Miasta Bydgoszczy przyjęła budżet na rok 2024. Za jego przyjęciem głosowało 19 radnych, 9 radnych było przeciw, jeden wstrzymał się od głosu.

Opr. nim,13 grudnia 2023 r.

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!